E Ö T V Ö  S     H Í R E K

Április 4-8. Digitális Témahét a Ceglédberceli Eötvös József Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában

 Iskolánk a Digitális Témahéten nem egy hagyományos értelemben vett projekttel vett részt.

 Mivel intézményünk informatikai eszközei elég szűkösek, viszont az előző tanév végén a Ceglédberceli Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásának köszönhetően sikerült beszereznünk az iskola eddig egyetlen interaktív tábláját, ezért azt találtuk ki, hogy a projektünk arról fog szólni, hogy a Témahét keretében minden osztály a számára megfelelő módon próbálhassa ki a tábla használatát. A 8 évfolyamon mind a 16 osztályunk részt vett a projektben. Tanulóink 18 tanítási órát töltöttek a digitális táblával felszerelt teremben. A közvetlenül együttműködő kollégák száma 20 fő volt, de közvetetten tulajdonképpen minden kolléga érintett volt a projektben (óracserék, szervezési feladatok, szakmai segítségnyújtás). A projekt során az alábbi tantárgyakat vontuk be közvetlenül: történelem, magyar nyelv és irodalom, matematika, nemzetiségi német nyelv, angol nyelv, földrajz, informatika. A projekt során több osztály tevékenységeinél is előfordult, hogy a tanulók egymással együttműködve dolgoztak (jóllehet maga az interaktív tábla használata ezt nem feltételezi). Konkrét, megosztható eredményként elsősorban a felhasznált tankockákat és digitális anyagokat említhetjük.                                                                                         Novák Károly

 Április 6-án hat diák utazott Abonyba, a Megyei Matematika Alapműveleti Versenyre. Eredményről még nem értesültünk, felkészítő volt Szabadvári Ilona. Ugyanebben az időpontban egy  5 fős csapat képviselte iskolánkat a területi elsősegélynyújtó versenyen, ahol 1. helyezést értek el, és továbbjutottak a megyei fordulóra. A „ Segítő Mancsok” csapat tagjai  Kovács Emese, Mega Vivien, Mega Zsanett, Nagy Vivien, Scheffer Katalin, felkészítőjük Konfárné Fazekas Teréz és Baglyasné Feigl Szilvia.

Április 7-én a 6. évfolyamos tanulók Operakalandon vehettek részt, melynek vezetője Erdei Erzsébet, az opera nagykövete volt.

Ápr. 8-án papírgyűjtést szervezett a DÖK.

Tavaszi papírgyűjtés eredménye (2016)

Minden kedves szülőnek és gyermeknek köszönöm papírgyűjtő munkáját. Szeretnék emlékeztetni mindenkit arra, hogy a papírgyűjtés mindig több célt szolgál: van benne környezettudatos életmódra nevelés, munkára nevelés (ha a gyermeket is bevonjuk a gyűjtésbe), és nem utolsó sorban anyagi forráshoz jutás. A Diákönkormányzat vagyonából különböző táborokat is támogatunk, ezért fontos, hogy minden évben legyen bevételünk. A tavaszi gyűjtés harmad annyi papírt eredményezett, mint az őszi, de elegendő volt az idei erdei iskola támogatására.

Összesen 8691 kg papírt gyűjtöttünk, amit 15 Ft/kg-ért vesznek át tőlünk. Ennek az összegnek felét most is visszakapják az osztályok, másik fele marad a Diákönkormányzaté.

Köszönettel:                            Szabadvári Ilona (DÖK segítő tanár)

 

Április 12-én nyílt órát látogattak az óvónénik az elsősöknél. Az 1a. osztályban Fehérné Murár Anikó tartott magyar órát,  az 1.b osztályban  megosztott magyar és matematika órát láthattak a vendégek. Nagyné Kohán Zsuzsanna és Bakosi Szilvia  bemutatták, hogyan lehet alkalmazni az interaktív táblát és a digitális tananyagot a kisiskolások oktatásában.

Szintén 12-én szervezte meg az alsós munkaközösség a vers- és prózamondó versenyt. Eredmények: 1-2. évfolyamon 1. helyezett Duchaj Gergő 2.b (felkészítő Volf Mária) 2. helyezett Tamás Levente és Gulyás Levente 2.b (Volf Mária). 3. helyezést értek el Bauman Petra 2.a (Versitz Györgyné), Nyakó Gerda 1.a (Fehérné Murár Anikó), Havasi Viktória 1.b ( Nagyné Kohán Zsuzsa). 3-4. évfolyamon 1. helyezett Nyakó Iringó 3.a (Molnár Lászlóné), 2. helyen végeztek Rapi Réka 3.b (Rábenspeckné Lőrincz Anna) és Kibédi Angyalka 4.b (Mátrai Tamásné), 3. helyezettek: Híz Hanna 4.b ( Mátrai Tamásné) és Macsári Eszter 4.a (Megyeriné Szilágyi Klára).

Ez a nap a felső tagozatosoknak is különleges volt. A Ceglédi Rendőrkapitányság két  munkatársa tartott vetítéssel egybekötött  előadást az internet használat veszélyeiről a közösségi oldalakkal kapcsolatos büntetőjogi vonatkozásokról. A 6-7-8. évfolyam tanulói 2-2 órát tölthettek Bánhegyi László rendőr őrnagy, bűnmegelőzési tanácsadó és Jakab Hajnalka bűnmegelőzési előadó társaságában, és értékes információkra tehettek szert. Az osztályfőnöki órákon tovább foglalkoztak a hallottakkal, az osztályfőnökök irányításával.

Április 13-án belső képzési napot tartott a tantestület, amelyen minden továbbképzésen részt vett kolléga megosztotta az ott szerzett ismereteit a többiekkel. Foglalkoztunk a  gyermek- és ifjúság védelemmel, a bűnesetek iskolai prevenciójával, kölyökatlétikával, a konfliktusok mediációs megoldásával, a belső önértékeléssel.

Ezen az estén különleges és felemelő élményben lehetett részünk. Szolnokon a Megyeházán részt vehettünk Márki Sándor kollégánk első szerzői estjén, melyen zenekari és kórusműveit interpretálta a Magyar Honvédség Szolnoki Légierő Zenekara és a Bartók Béla kamarakórus. A 2,5 órás, telt házas esten a szerzőt meginterjúvolták, aki szeretettel és elismeréssel beszélt a ceglédberceli iskoláról, az itteni zenei hagyományőrzésről, a berceli emberekről. Gratulálunk Márki Sándornak zeneszerzői tevékenységéhez, a kapott elismerésekhez, és köszönjük az élvezetes estét. Kívánunk további eredményes komponálást és sikeres, örömteli pedagógiai munkát!

Április 14-15-én egész nap tartott a beiratkozás. 38  jövendő első osztályos jelentkezett az  iskolába, ebből 27 szülő kérte a német nemzetiségi nevelést oktatást.

Április 15-én új kezdeményezés indult a pályaválasztó fiatalok döntésének megsegítésére. A két 7. osztály az osztályfőnökök segítségével vett részt a „Szakmák éjszakája” nevű projekten. A Ceglédi Szakképzési Centrum ingyen buszt biztosított a tanulók utaztatásához.

                                          Szakmák éjszakája

Idén lehetősége nyílt a két hetedik osztály tanulóinak, hogy kipróbálják magukat különböző programokon, Cegléd középiskoláiban. Este hat órától tíz óráig tartott a program, ez idő alatt négy helyen jártunk:

  • Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola
  • Bem József Műszaki Szakközép- és Szakiskola
  • Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola
  • ipari park

Rengeteg érdekes program várta a tanulókat. A diákok maguk dönthették el, hogy a számtalan foglalkozás közül melyiket szeretnék kipróbálni, melyik a kedvükre való. A Bemben a lányok természetesen a szépészeti részlegre mentek, ahol ki lehetett próbálni a fodrászkodást, körmök és sminkek elkészítésének módját, míg a fiúk igazi jedi lovagokká válva fénykardoztak, gravíroztak, kerékpárral áramot fejlesztettek. Meg lehetett nézni a rendészeti tagozat látványos alaki gyakorlatát is. 

Az Unghváryban szalvétahajtogatást tanultunk, muffint és mézeskalácsot díszítettünk, sőt még kóstolót is kaptunk, gyakorolhattunk pincér módra tányérokat hordani, megmutatták a gyümölcsök kreatív tálalását.

A Közgázban kipróbálhattuk a gyors gépírást, szövegszerkesztő programmal ábrákat / kutya, nyuszi/ készítettünk, bepillanthattunk egy számítógépes játék keretében a tőzsde életébe, családi költségvetést készíthettünk.

Az Ipari Parkban pedig két csoportra osztva vezettek körbe minket a hatalmas és érdekes gépek között, megnézhettük mindenféle alkatrészek, például fékdobok gyártását, tekercselést, forgácsolást.

Hazafelé a buszon mindannyian jókedvűen meséltünk élményeinkről egymásnak  és nézegettük az ott kapott ajándékokat (a Közgáztól: toll, a Bemtől: világító karkötő és kítűzők, az Unghvárytól: az általunk díszített sütemények). Este fél tizenegykor szálltunk le – elfáradva és elálmosodva – a buszról.

Köszönjük ezt a színes estét a programok szervezőinek és kísérőinknek: Répás Lászlónénak és Schmidt Ferencnének.

Dudás Dorka, Kovács Virág, Orosz Bianka, Pataki Adrienn 7. osztályos tanulók

 

Április 18-tól 22-ig szervezték meg az osztályfőnökök, Polonyiné Zsuzsandor Ibolya és Szabadvári Ilona a hatodik osztályosoknak az erdei iskolát. Itt a gyermekek rendhagyó módon, nem tanórai keretek között szerzik ismereteiket az adott tájegység földrajzáról, növény- és állatvilágáról, néprajzáról, nyelvéről, szokásairól. Legnagyobb nyeresége, hogy a sok közös élmény, erőfeszítés összekovácsolja a diákokat és közösséggé formálja a csapatot.

Erdei iskolában jártunk

Idén, mint minden hatodikos, mi is elmentünk erdei iskolába egy hétre. A mi szállásunk Mindszentkállán volt.

Hétfő reggel 7:45-kor indultunk. Az út 3,5 órás volt. A végére mindenki nagyon unta az utazást, ezért annál nagyobb örömmel fogadtuk, hogy végre odaértünk. Gyönyörű, tiszta, rendezett helyünk volt óriási udvarral és sok játékkal. Ebéd után megismerkedtünk a Káli-medencével és Lajos bácsival, aki egész héten programokat szervezett nekünk. Délután pizzát, langallót és kürtös kalácsot sütöttünk. Az esti program karaoke volt. Eszméletlen jó volt a hangulat.

 Második nap reggeli után 9-kor indultunk busszal a Hegyestű kilátóhoz. A táj gyönyörű volt olyan magasból. Délután Szentbékállára mentünk át a kőtengerhez. Felmászhattunk a kövekre, és megnézhettük őket. Itt egy ládát kerestünk, amibe minden turista beleírja a nevét. Mi is beleírtuk. Este gyönyörű pólókat batikoltunk.

Szerdán szintén 9-kor indultunk a Kopasz- hegyre. Nagyon nehéz volt felmászni a meredek hegyre. A csúcson feltettük Ceglédbercel zászlaját. Délután a Theodora forrás vizét és egy kecsketejből készült fagyit kóstolhattunk meg. 19:20-kor indultunk éjszakai túrára. Nagyon ijesztő volt a sötétben.

Csütörtökön kisbusszal kimentünk Salföldre, ahol lovagoltunk. Ezután lovaskocsival utaztunk a Pálos kolostorhoz. Itt sok-sok számháborút játszottunk. Ez volt a hét legjobb programja. Este disco volt. A hangulat nagyon jó volt. Mindenki táncolt, énekelt estig.

A pénteki napon már reggel össze kellett pakolni a szobákat. Ebéd előtt elmentünk csapatonként a faluba egy térkép és egy feladatlap segítségével, ahol kérdésekre kellett válaszolnunk.

Ez a hét szerintem mindenkinek felejthetetlen emlék marad.

Scheffer Katalin   6.a

 

Alsós focibajnokság tavaszi fordulóját szervezte meg a CKSE  április 22-én. Az összesített eredmény szerint az 1-2. évfolyamon I. helyezést ért el a 2.a osztály, a 3-4. évfolyamon a küzdelmet a 4.a osztály nyerte.

Április 25-én fogadóórát tartott a tantestület.

Április 26-án Kiss Aletta Lilla tanárnő irányításával lezajlott az I. szolfézsverseny az Eötvös iskolában.

 

I. Ceglédberceli Szolfézsverseny

Április 26-án, iskolánk történetében először szolfézsverseny megrendezésére került sor. A zsűri tagjai a zeneiskola tanárai: Márki Sándor (elnök) és Kápolnási Beáta voltak. Az önkéntes jelentkezési lehetőség ellenére a részvételi arány kifejezetten magas volt, a tanulók mintegy 42%-a (15 fő) érezte úgy, hogy szeretné megmérettetni tudását. A résztvevők egy korcsoportban versenyeztek, 9-12 éves korig. A verseny írásbeli és szóbeli részből állt. Az írásbeli részben egy diktandó szerepelt, melyet hallás után kellett lejegyezni, majd ezt egy memoriter követte, melyben egy nehéz ritmuskombinációkból álló periódust kellett a gyermekeknek megjegyezniük és emlékezetből leírniuk. Az írásbelit egy rövid szünet követte, mialatt a gyermekek felfrissülhettek, a zsűri pedig kijavította és értékelte az írásbeli feladatokat. Ezután következett a szóbeli rész, amelyben a tanulók lapról olvasási készségüket mutathatták meg. Egy számukra ismeretlen kottából kellett rövid átnézési idő után hibátlanul visszaadni az ott leírtakat. Végül eredményhirdetésre, az oklevelek és díjak átadására került sor.

Díjazottak:

  1. Macsári Eszter (2. szolf. csop.)
  2. Halgas Nelli (1. szolf. csop.)
  3. Kovács Emese (3. szolf. csop.)

A küzdelem szoros volt, többen csak pár ponttal maradtak le a helyezésről. A helyezést el nem ért tanulók szolfézs tárgyból szaktanári dicséretben részesültek. A feladatok nehézsége és hosszúsága ellenére, bár a szóbeli rész végére a gyermekek kicsit elfáradtak, a verseny jó hangulatban zajlott. A próbatétel nehéz volt, nem egy szokványos háziverseny igényeihez volt mérve, éppen ezért jó lehetőséget teremtett arra, hogy a tanulók stresszhelyzetben is felmérjék tudásukat, valamint kijelölte az utat a további fejlesztési lehetőségekhez.
Köszönettel tartozunk Dr. Nagy Gáborné intézményvezetőnek a verseny támogatásáért, valamint azt, hogy jelenlétével is megtisztelte az eseményt.
Ezúton is gratulálunk a győzteseknek és minden résztvevő versenyzőnek az eredményes és szép versenyhez. Reméljük, jövőre ismét találkozunk!

Kiss Aletta Lilla

A hagyományos Szabó Pál Sportnapra került sor  április 29-én. Köszönet a vendéglátásért és a díjakért Héregi Mihálynak, a CSZPDSE vezetőjének.

Siklódi Alapítvány Édes Anyanyelvünkért versenye  április 30-ra esett az idén. 12 végzős tanuló jelentkezett a nemes versenyre, amely a nyelvtani készségeket, az értő olvasás és a versmondás területén szerzett tudást méri. A díjazottak: 1. helyezett lett Scheffer Anna, aki kifogástalan értő olvasást produkált; 2. helyet Balatoni Regina szerezte meg; 3. helyezést ért el Sebestyén Zsolt, aki egyben a legjobb helyesíró volt; 4. helyezett lett Pálfi Tamás. A legjobb versmondó díját Gasparek Tímea nyerte el.

 

 

 

Egyéb versenyeredmények

  • Dánszentmiklósi Király Pál Körzeti Futóversenyen

3-4.évfolyamon fiúk között 1. lett Révész Zsombor 4.a, 3. helyezett lett Baunoch Bálint 3.b, lányok között , 1. helyezést ért el Proszler Nikolett 3.b, 2. helyezett Macsári Eszter 4.a. felkészítő Steiner Brigitta.

5-6. osztályos kategóriában 2. lett Pribelszki János. Felkészítője Szabadvári Ilona.

  • A Zrínyi Megyei Matematika Versenyen az iskola eddigi legjobb eredményét, 7. helyezést ért el Kovács Emese 6.b osztályos tanuló. Felkészítője: Szabadvári Ilona.
  • Tollforgató Megyei Történelem Versenyen 5-6. évfolyam korcsoportban Plattner Ádám 6.a osztályos tanuló 1. helyezést ért el.
  • Isaszegi Megyei Német Nyelvi Versenyen

5. osztályosok között 3. helyezett Pálfi Zoltán, 5. helyezett Gyenei Lili, 6. helyezett Bartucz Anna.

6. évolyamon1. helyezett Scheffer Katalin, 2. helyezett Nagy Vivien, 3. helyezett Somogyi Zsanett. 7-es korcsoportban 1. helyezett Pákozdi Panna, 2. helyezett Csobán Annamária, 3.helyezett Hargitai Márton.

8-osok között 1. helyezett Scheffer Katalin, 2. helyezett Balatoni Regina, 5. helyezett Pálfi Tamás.

Felkészítőjük Simonné Szeleczki Ildikó.

  • Teleki Pál Megyei Földrajz-Földtan Versenyen 11. helyezett lett Kovács Krisztián 8. b osztályos tanuló. Felkészítő tanára Petróné Bori Zsuzsanna.
  • Aradi Jenő Megyei Rajzversenyen monokróm kategóriában  I. helyezést ért el Scheffer Katalin., (6.a), színes csendélet kategóriában 2. helyezett lett Bartucz Anna (5. a), 3. helyen végzett Bóné Dominika 7.b osztályos tanuló. Felkészítő tanár Petróné Bori Zsuzsanna.
  • Pest Megyei Kamarazenei Versenyen nívó díjat kapott a trombita kamaracsoport. Tagjai: Herendi Gergő Ákos, Kogler Zsombor, Révész Zsombor. A 180 induló közül ők voltak a legifjabbak! Felkészítő Márki Sándor. A  klarinét kamara csoport dicséretben részesült, tagjai Kaposi Edit és Révész Zsanett. Felkészítő Balla Viktor.
  • Országos Általános Iskolai Verseny nemzetiségi német nyelvből, hagyományos nyelvoktató iskolatípusban tanulók között 12. helyezett lett Scheffer Anna. Felkészítője Simonné Szeleczki Ildikó.

Minden versenyzőnek és felkészítőnek gratulálunk, és köszönjük, hogy hírét vitték Ceglédbercelnek és az Eötvös iskolának.

Várható események májusban és júniusban:

  • Május 18-án Országos Nyelvi Mérés lesz a 6. és 8. osztályban. Ezen a napon további tanítás nincs, akit a szülők kikérnek írásban,  a mérés végén elmehet, a többieknek felügyeletet biztosítunk.
  • Május 21-én Emlékmű avatáson veszünk részt az iskola előkertjében a „málenkij robot” és a kitelepítések emlékére. Várjuk a gyermekekkel együtt a szülőket, nagyszülőket és dédszülőket is.
  • Május 24-én iskolai hangverseny lesz Márki Sándor és Balla Viktor tanítványainak.
  • Május 25-én Országos Kompetencia mérés lesz matematika és szövegértési kompetenciákból. Az érintett tanulók 7.45-re érkeznek az iskolába és a mérés után, 12 óra után már nem lesz tanórájuk.
  • Június 3-án ünnepeljük a Nemzeti Összetartozás Napját. A nyílt ünnepségre szeretettel várunk minden érdeklődőt a temető parkolóba, a kopjafához, reggel 8 órára.
  • Június 13-án a Diákönkormányzat napja lesz, tanítás nélküli munkanap. A DÖK szervez gyermekprogramot, délután a  napközi, iskolaotthon működik.
  • Június 15-én lesz az utolsó tanítási nap. Ezen a napon a Szülői Munkaközösség szervez gyermeknapi programot a Szabó Pál Szabadidő parkban, melyen az iskola minden tanulója részt vesz majd. A délutáni órákban, ha igény van rá, felügyeletet biztosítunk.
  • Június 17-én, pénteken 17 órakor tartjuk a 8. osztályosok ballagását.
  • A tanévzáró ünnepélyre június 20-án, hétfőn, 18 órakor kerül sor. Minden szülőt szeretettel várunk!

 

Köszönetnyilvánítás

  • Az iskola tanulói nevében köszönetet mondok a Ceglédberceli Iskoláért Alapítvány Kuratóriumának a tanulmányi kirándulásokhoz és a balatonszárszói táborozáshoz nyújtott támogatásért és a tanulói jutalmazásokhoz adott segítségért.
  • Köszönjük a Szülői Munkaközösségnek a Petőfi úti iskola udvarán felszerelt focikapukat és az ajándék monitorokat!

Ceglédbercel, 2016. május 4.

Nagy Gáborné

intézményvezető